Viitorul televizoarelor 3D

Va mai amintiti probabil programele TV din 1970 care preziceau ce tip de tehnologie va fi folosita in anii 2000. Se prezentau o serie de dispozitive minunate dar ciudate inclusiv masini care levitau, roboti personali, telefoane pe care le poti purta in buzunar si televizoare care proiectau o imagine tridimensionala in centrul sufrageriei.

Ei bine, anii 2000 au venit pana la urma  si multe dintre aceste predictii fantastice au fost departe de realitate. Da, s-au inventat telefoanele mobile dar in rest… mai nimic. Acum insa se pare ca una dintre acele tehnologii minunate a devenit realitate poate e sub forma unui televizor plat standard, dar tehnologia 3D este disponibila.

3D-ul a facut deja furori pe marele ecran cu audiente la blockbuster-uri precum Avatar si Alice in tara minunilor.  Acum vom putea achizitiona aceste filme si pe discuri Blue-ray si sa ne bucuram de aceeasi experienta acasa. Toti producatorii majori de televizoare au lansat televizoare 3D in cursul anilor trecuti iar televiziunea prin satelit Sky a inceput deja sa emita 3D meciuri de fotbal american.

Este dificil sa spunem cat de populara va deveni aceasta tehnologie insa expertii spun ca nefiind costuri semnificativ mai mari, nu exista motive pentru care populatia sa nu aleaga aceasta optiune ca standard.

Bineinteles, nu inseamna ca toate programele vor emite doar in forma tridimensionala, asa ca beneficiul este mic. Dar pentru sport si filme, multe persoane vor recunoaste ca odata ce ai experimentat televiziunea 3D, nu vei vrea sa revii la standardul vechi bidimensional.

Cum functioneaza televizoarele 3D

3D functioneaza prin transmiterea unei imagini la ochiul stang, urmata de una pentru ochiul drept. Ochelarii speciali blocheaza imaginea pentru ochiul stang apoi pentru ochiul drept. Acest lucru se intampla de mai multe ori intr-o secunda, asa incat fiecare ochi va vedea imaginea corecta la timpul potrivit insa alternanta va crea un efect de profunzime.

Dezavantajele televizoarelor 3D

Urmarirea emisiunilor in format 3D pentru perioade mai mari de timp poate deveni obositoare si multe persoane se plang de dureri de cap dupa o vizionare prelugita. Sunt unele persoane care sunt stereo-oarbe ceea ce inseamna ca nu pot percepe profunzimea asa ca nu pot vedea in 3D.

Ai nevoie si de ochelari speciali – fie cu lentile speciale, polarizate sau ochelari cu inchidere activa care se sincronizeaza cu imaginea pentru a crea un efect 3D. Acestia nu nu mai ca sunt scumpi dar si incomozi dupa un timp.

Desi costurile adaugarii procesoarelor 3D incorporate in TV-urile noi nu sunt mari, pretul producerii continutului 3D poate fi mare – asta inseamna ca un numar de filme si de showuri de televiziune disponibile va fi limitat. Astfel ai putea sa platesti multi bani pentru un televizor 3D nou dar valoarea sa ca utilitate sa nu fie pe masura.

Ce e pe piata?

Sony a anuntat o serie de televizoare Bravia LCD cu 3D compatibile cu canalul 3D Sky. Televizoarele vor avea preturi incepand cu 2300 de lire sterline si vor avea nevoie de ochelari cu inchidere activa la aproape 100 de lire pe set.

Samsung va oferi televizoare 3D cu ecrane plasma, LED si LCD- toate vor fi compatibile cu Sky 3D si vor avea conexiune la internet, asa ca daca BBC va oferi vreodata 3D prin iPlayer, vei fi norocos. Samsung va oferi o serie de playere Blu-ray compatibile 3D. Televizoarele vor fi in jur de 2300 de lire cu ochelari la 100 de lire desi cele mai multe televizoare vor veni cu 2 perechi gratis.

LG lanseaza televizoare 3D de 47 si 55 de inch cat si playere Blue-ray. Preturile incep de la 2500 de lire iar ochelarii vor costa 100 de lire.

Panasonic a lansat deja gama 3D Viera in SUA . Toate vor fi compatibile cu canalul Sky si va fi disponibil si un player Blue-ray curand. Preturile incep la 2000 de lire cu ochelari la 100 lire perechea, cu cate o pereche gratis data cu televizorul.

Iata topul actualizat cu cele mai vandute modele de televizoare 3D din Romania

2 Comments

 1. Pot afirma faptul că vederea tridimensională nu are legătură directă cu stereoscopia, ci este complectată de aceasta. Problema este foarte importantă, cu implicaţii nebănuite, atât ştiinţifice cât şi economice.

  Doar ca experiment, închideţi un ochi şi veţi vedea la fel de bine în adâncime ca şi cu amândoi ochii (poate după o mică acomodare). Este adevărat că nu mai sunt aşa de evidente alte caracteristici ale vederii binoculare,câmpul vizual diminuat etc., însă noi trebuie să demonstrăm doar faptul că stereoscopia nu se opune vederii 3D reale, ci a substituit cîteva caracteristici evidente însă incomplecte.

  În 1995 am realizat, urmând acest principiu, pe mai multe televizoare de bună calitate, însă 2D , tridimensionalitatea naturală proporţională . În alt experiment, am realizat mărirea puterii de percepere şi măsurare a distanţelor şi vitezelor aproximative împreună cu TV 3D pentru un singur subiect, după terminarea vizionării.
  Timp de mulţi ani am fost obligat de ne încrederea OSIM şi a societăţii academice să păstrez tăcerea, însă văzând impasul relativ la care a ajuns TV3D actuală şi problemele de sănătate create , am pornit din nou la drum.
  Aceasta nu este o glumă.
  Cu stimă şi respect

 2. Deacord, eu personal mi-am tonifiat muschii
  cu proteine cumparate de la „proteina mea”. Desi am consumat aceleasi produse
  si din alte parti, nu am primit aceleasi rezultate.

  Tind sa cred ca unii vand contrafacute sau diluate ca sa zic
  asa. De asta raman la parerea ca mai bine am incredere
  in site-ul celor de la „proteina mea”, decat sa mai risc in alta parte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*