Metode de configurare a plasmei – Fii sigur ca televizorul HD functioneaza la capacitati maxime.

O plasma noua HDTV 1080p este o achizitie foarte buna pentru un centru de distractii. Totusi, inainte de a instala totul si de a face popcornul ar trebui sa calibrezi HDTV-ul asa incat sa beneficiezi de cat mai mult din ce poate oferi acest echipament scump. Cele mai multe persoane nu sunt constiente de faptul ca atunci cand un HDTV este livrat, are setari din fabrica. Aceste setari sunt facute special pentru vizionarea in  lumina foarte multa precum cea din magazinele de electronice astfel incat daca aparatul va fi folosit pentru display sa poata sa fie in competitie cu celelate televizoare din magazin.

Tu insa, va trebui sa-ti configurezi HDTV-ul pentru spatiul specific in care il vei pune.

Exista de aseamenea si alte motive pentru care sa-ti calibrezi plasma. Pentru motive ecologice, calibrarea duce la un consum mai mic de energie. Nu numai ca acest lucru va afecta mai putin mediul inconjurator ci te va face sa economisiti bani la factura de electricitate. La aceste motive se mai adauga beneficiul ca, cu cat intra mai putina energie in pixeli, cu atat durata de viata a televizorului va creste, pentru ca in general, imaginea unui dispozitiv cu ecran plat se degradeaza in timp.

Exista mai multe optiuni de calibrare a unui HDTV la setari optime; cea mai ieftina metoda, cea mai eficienta din punct de vedere al costului, una mai scumpa si cea mai scumpa.

Calibrarea ieftina a HDTV-ului

Aproape orice DVD scos de Disney incepand cu anul 2000 utilizeaza standardul THX pentru controlul calitatii audio si video. Ascuns in orice DVD ca acesta este un mic “film” care iti va permite sa configurezi setarile HDTV-ului la performante mari. Singurul lucru de care ai nevoie este o pereche de ochelari THX optimizati. Ei pot fi achizitionati online THX. In total vei cheltui cateva zeci de lei prin aceasta metoda. Nu este cea mai buna metoda de a configura HDTV-ul, dar este mai buna decat ochiul liber sau utilizarea display-ului asa cum este.

Calibrarea Plasmei HDTV eficienta din punct de vedere al costului

Consider ca aceasta metoda este cea mai eficienta si consta in cumpararea unui DVD de calibrare. Acest DVD are multe optiuni si setari din care poti sa alegi cand iti configurezi HDTV-ul. Exista diferite locatii unde se vand acest tip de DVD-uri iar cele mai bune sunt DVD-urile de configuratie DVE (Digital Video Essentials) HD Basic. Iti va oferi teste de culoare, contrast, tonuri de gri si multe altele care te vor ajuta sa configurezi HDTV-ul la setari optime. Aceasta operatiune poate sa ia ceva timp  asa ca asteapta-te sa stai in fata televizorului 1-2 ore.

Calibrarea scumpa a plasmei HDTV

Se numeste metoda scumpa pentru ca necesita o investitie initiala mai mare decat metoda anterioara. In principal aceasta metoda necesita achizitia unui colorimetru care masoara culorile ecranului si face sugestii in concordanta cu masuratorile. Aceste colorimetre pot fi extrem de scumpe, dar Spyder3 este probabil cel mai bun pentru banii pe care ii dai, aprox 500 Lei . Presupune atasarea Spyder-ului la HDTV printr-o ventuza si apoi utilizarea laptopului  pentru a citi rezultatele si pentru a face schimbarile de configuratie. Aceste setari dureaza in jur de jumatate de ora. Ca o paranteza, poti chiar sa faci bani configurand televizoarele altor persoane.

Metoda de calibrare foarte scumpa

Aceasta este metoda cea mai scumpa, daca nu vrei sa utilizezi echipament inalt specializat. Suna un tehnician autorizat. Preturile pentru aceste servicii de calibrare variaza intre regiuni si tehnicieni dar daca suni la o reprezentanta si ei trimit o echipa care sa-ti configureze plasma, poti sa cheltui in jur de 1000 de lei. Avantajul acestei metode este ca tehnicianul face toata procedura in timp ce tu te relaxezi dar eu unul nu recomand aceasta metoda pentru ca imi place sa fac lucrurile singur.

Pentru ce metoda ai optat la calibrarea plasmei tale

View Results

Loading ... Loading ...

4 Comments

  1. DA cu siguranta exista un tehnician autorizat cu certificat de atestare ISF level II la noi, si in Ungaria inca unul (sunt foarte rari) defapt ca si cererea pentru acest gen de servicii. Daca ar realiza posesorii de televizoare de ultima generatie, beneficiile aduse de o calibrare profesionala facuta in mod corect, si-ar schimba radical parerea ca televizorul setat pe optiunile standardizate ale imaginii sunt cea mai buna alegere si nu exista pe lume culori mai frumoase si mai vii. Total eronat. Naturaletea si profunzimea unei imagini calibrate profesional pe un televizor mai ieftin (dar cu setari avansate complexe), surclaseaza imaginea unuia mult mai scump dar necalibrat ciudat,,, asa-i?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*