HDTV – un ghid pentru incepatori

Plasma-tvDespre televiziunea analog se vorbeste de aproape de jumatate de secol iar televiziunea standard (SDTV) exista de mai bine de un deceniu. Astazi insa, din ce in ce mai mult continut este disponibil in high definition, continut care  nu mai este potrivit pentru vizionarea pe televizoare analogice sau SDTV. Trecerea la high definition, HDTV, pare inevitabila, dar totodata exista temeri in privinta achizitonarii unui televizor HD. Vom incerca sa va oferim in cele ce urmeaza notiunile de baza despre ceea ce insemna HDTV care va vor ajuta sa faceti cea mai buna alegere intre diversele tipuri si modele HDTV existente pe piata.

De la televizoarele analogice la cele digitale

Inainte de aparitia televizoarelor HD, cele 2 tipuri de televizoare analogice standard erau NTSC si PAL/SECAM. Ambele se bazau pe tehnologia interlaced cu ecran cu un raport  al imaginii de 4:3. In timpul erei analogice au existat cateva incercari in vederea dezvoltarii HDTV, unii dintre curajosi fiind japonezii de la MUSE. Demersul acestora nu a avut success si asta datorita latimii de banda disponibila la acea vreme. Mai tarziu, s-a trecut la dezvoltarea de tehnologii de compresie video, precum MPEG-1, MPEG-2, H.264 si VC-1. Acest lucru a permis aparitia HDTV potrivit pentru emisia in spectrul de frecvente disponibile prin satelit, sisteme terestre si de banda larga .

Avantajele HDTV in raport cu televizoarele analogice si SDTV

Rezolutia mult mai mare a ecranului este cel mai evident avantaj oferit de HDTV . Pentru televizoarele analogice , imaginea era formata din linii orizontale incrucisate – interlaced. Pentru SDTV rezolutia este de 480p, unde imaginea este formata din cadre scanate progresiv. Pentru toate formatele de HDTV -720p, 1080i si 1080p, liniile incrucisate sau ramele progresive sunt mult mai mari , iar rezultatul este calitatea mult mai buna a imaginii. Un alt avantaj ala HDTV, este raportul de aspect. Aceasta foloseste 16:9, in comparatie cu 4:3 al televizoarelor analogice si SDTV , care are drept rezultat vizionarea asemanatoare celei din sala de cinema.

Care sunt tipurile de display-uri HDTV

Plasma este tehnologia bazata pe un gaz format din xenon si neon comprimat intre doua panouri de sticla. Aceasta ofera culori mai intense si un raspuns rapid al imaginii pe negru, precum si o rata mai mare a de refresh, ceea ce face plasma ideala pentru vizionarea videoclipurilor fast-moving. Dimensiunea tipica a ecranului este de 127 cm, cu un cost de aproximativ 3000 RON .

LCD este un tip de ecran bazat pe cristale lichide . Avantajele LCD-ului in raport cu plasma sunt:

 • rezistenta in timp a ecranului ,
 • riscul mic de aparitie a efectului screen burn,
 • culori mai intense si
 • putere mai mica de consum.

Dimensiunea tipica a ecranului este de 94 de cm , cu un cost mediu de circa 2000 RON.

Televizoarele  analogice  si SDTV , vor disparea in curand iar avantajele oferite de HDTV vor castiga din ce in ce mai multi utilizatori. Daca aveti de gand ca in viitorul apropiat, sa achizitionati un astfel de produs, ar trebui sa stiti cum sa faceti cea mai buna alegere. Bucurati-va din plin de tehnologia HDTV si pregati-va pentru urmatorul nivel,  Super Hi-Vision.

1 Comment

 1. Încă din 1995 am realizat TV3D pe televizoare 2D.
  Neâncrederea OSIM, anumite interese personale sau de altă natură, precum şi pregătirea mea în alt domeniu, au fost tot atâtea piedici în recunoaşterea realizărilor mele(TV3D în mai multe variante şi altele în alte domenii).
  Întrucât a venit momentul în care televiziunea 3D a suferit pierderi de imagine şi de încredere, poate că oamenii de bună credinţă vor arunca un ochi şi la alte realizări în domeniu.
  Precizez amănuntul potrivit căruia, imaginea realizată de mine nu are nevoie de interfeţe- tip ochelari.
  Scurtu

3 Trackbacks / Pingbacks

 1. Ce inseamna HDMI? « ofertelaptopuri
 2. Cum sa alegi cel mai bun Blu-Ray Player « ofertelaptopuri
 3. Ce inseamna 1080p, High Resolution & Playerele Blu-Ray « ofertelaptopuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*