HDMI vs DVI, care este diferenta?

Care este mai bun? Sunt DVI si HDMI compatibile? Si bineinteles, daca ai posibilitatea sa alegi, ce ai utiliza? Diferentele (sau lipsa lor) ar putea sa te surprinda. Hai sa ne uitam la fiecare im parte pentru a evalua diferențele.

Digital Visual Interface – Interfata vizuala digitala (DVI) este un standard digital introdus in 1999 de Digital Display Working Group (DDWG). Este creat in principal pentru a suporta date video digitale comprimate pentru diverse tipuri de display-uri. Initial displayul era reprezentat de monitorul calculatorului dar DVI este acum folosit pe scara larga si pentru televizoare. Unul din principalele arii de confuzii cu DVI este numarul de diferiti conectori de pe piata, care reprezinta diferite functionalitati. Exista 3 tipuri principale de conectori pentru DVI, DVI-D (doar digital), DVI-A( doar analog) si DVI-I (digital si analog).

Interfata multimedia de inalta definitie ( HDMI- High-Definition Multimedia) lansata in 2002, este o interfata digitala audio/video capabila sa transmita date necomprimate similar cu DVI. Totusi, HDMI are capacitatea de a transmite semnale audio, in plus fata de video, cat si incorporarea HDCP, care este o tehnologie de management al drepturilor digitale.

Care este diferenta?

Cand ne uitam la diferenta dintre HDMI si DVI descoperim ca au mai mute lucruri in comun decat diferente. Ambele suporta transmisia digitala, sunt bazate pe specificatii similare pentru ca HDMI a derivat din specificatii DVI.

Exista 2 mari diferente:

 • HDMI incorporeaza protectia continutului  denumita High Definition Content Protection (HDCP).
 • HDMI suporta si audio in plus fata de video digital (DVI suporta doar video digital).

Sunt DVI si HDMI compatibile?

Este HDMI compatibila cu DVI? Din moment ce DVI este predecesorul HDMI, HDMI si DVI sunt identice in ceea ce priveste componenta video. De aceea, exista compatibilitate video. Totusi, DVI nu suporta audio digital. De exemplu, daca ai o  conectiune DVI mai veche pe sursa ta si un conector HDMI pe display, ai nevoie de un cablu de la HDMI la DVI pentru a vedea imaginile. Un cablu separat audio (TOSLINK sau SPDIF) va fi necesat pentru a transmite semnalul audio digital.

O atentionare privind lungimea cablului

Specificatiile HDMI nu definesc o anumita lungime maxima de cablu. HDMI 1.3 defineste 2 categori de cabluri : Categoria 1 (standard sau HDTV) si Categoria 2 (viteza mare sau mai mare decat HDTV)  indiferent, nici HDMI sau DVI nu  functioneaza bine la distante mai mari de 4,5 m. Daca ai nevoie de un cablu mai lung de 3 metrii va trebui sa iei in considerare cablurile de calitate superioara. Pentru distante mai mari de 4,5 m, unele companii ofera amplificatoare, egalizatoare care pot sa lege distante mai mari.

Pe care ar trebui sa-l folosesc?

Daca e disponibil, recomandam HDMI. Nu pentru ca ar fi mai bun decat DVI, dar industria va promova puternic HDMI datorita HDPC Digital Rights Management tehnology. Totusi, nu ar trebui sa te astepti la diferente de la DVI la HDMI, asa ca, daca ai DVI deja pastreaza-l.

Daca esti in cautarea unui cablu HDMI. Iata aici cateva oferte

24 Comments

 1. salut,
  am incercat sa scot din telefon prin cablul MHL semnal pe un monitor cu intrare dvi si nu a functionat, poti sa imi dai un sfat sau sa imi spui de ce nu reusesc sa vad semnal?

 2. Salut! Crezi ca va fi vreo diferenta daca inlocuiesc o conexiune VGA PC la noul meu TV LED cu iesire DVI din PC si cu un adaptor HDMI la TV? Nu am iesire HDMI la PC, de asta…iar calitatea imaginii e precara, mai bine vad filmul de pe un stick introdus in TV decat prin conectarea TV -ului la PC… DOar ca nu suporta toate formatele playerul integrat al televizorului. MErsi!

 3. wolf,bineinteles ca se merita sa inlocuiesti iesirea VGA (ANALOG) cu cea de care zici tu DVI in PC si HDMI la TV indiferent daca se foosesc adaptoare HDMI la DVI sau INVERS nu va fi nicio pierdere a calitatii video deoarece ambele accepta stream digital video.Iar ca o paranteza,asta ar fi trebuit s-o faci demult daca ai televizor LED deoarece acel televizor este capabil de o afisare a imaginii mult mai clare prin interfata digitala (HDMI sau DVI).E ca si cum ai cumpara un BMW si i-ai baga gazolina:)) cam asha ai facut tu…

 4. Salut Wolf

  Ai ajuns la vreo concluzie cu iesirea DVI din PC si adaptor HDMI la telezizor ?. Daca inlocuim conexiunea video compozit cu S-Video ar fi un cistig la calitatea imaginii ?
  Multumesc anticipat !

 5. Salutare,
  Aveti idee daca orice lcd cu HDMI suporta conexiune cu un cablu MHL?
  Vreau sa leg un Galaxy s2 cu un LG monitor tv FullHd 2262D . Multumesc!

 6. Daca nu ai DVI-D pe un monitor nu merge de la o sursa care scoate hdmi. DVI-I nu e ce scrie mai sus, si digital si analog in cazul prezentat de mine. Un receptor cu dvb-c mie nu mi-a mers decat pe monitor cu dvi-d.

 7. Am monitor Samsung T22A300.Are 2 intrari HDMI si 1 intrare EUROSCART.Vreau sa conectez 2 PC cu un KVM care are iesirile video de la PC si iesirea video catre monitor VGA. Cum impac iesirea analogica cu intrarea digitala? Adaptarea ar parea simpla la intrarea in monitor cu un adaptor VGA mama-HDMI tata.Oare cum s-ar comporta?
  Am cautat asa adaptor si nu prea am dat de el.Un sfat va rog frumos.

 8. salutare, sunt putin mai novice in ale electronicii si va rog sa ma ajutati cu privire la urmatorul aspect: Am televizor LCD Schneider care are 2 intrari scart, 1 intrare DV-I si un VGA. Am luat de curand decodorul Digi HD care are iesire RCA si HDMI. Pentru a cupla decodorul la televizor am achizitionat un cablu HDMI la DVI-I, dar la cuplare … surpriza – apare pe display-ul tv „NO SIGNAL”. Care ar putea fi cauza, TV nu suporta semnal HD chiar daca are DVI-I sau nu sun compatibile rezolutiile de la decodor ( 1080i, 480i/p şi 720i/p) fata de 768 a televizorului.

 9. salut… am si eu o intrebare pt cineva care se pricepe.
  am un tv led lg 81 cm hd si un laptop de o generatie mai veche care nu are hdmi, as putea printr-un adaptor hdmi-vga/3.5 mm Jack Stereo sa vad filme hd pe tv? multumesc!

 10. salut baieti!!! am si eu o rugaminte la voi, poate ma puteti ajuta, au ai batrani un tv philips pft 42 7320 cu intratre dvi si nu reusesc sa conectez laptopul la el. am cumparat si cablu hdmi to dvi in el nu merge in alt tv mai mic tot aceasi marca merge. am tot incercat la rezoluti,nu mai stiu ce sa fac , acum am comandat d pe ocazii.ro un cablu hdmi to scart si rgb cred ca asa ceva maine imi ajunge acasa. va multumesc.

 11. Eu am un televizor LG M227WDP care pe langa scart si ypbpr are 2x hdmi si 1 x dvi. Am un receiver techwood tw-c7100-632 pe care l-am cuplat prin cablu HDMI-DVI, si functioneaza perfect . Audio l-am scos din scart si il bag in audio in RGB/DVI. Functioneaza foarte bine, nu am avut probleme, fac asta pentru a tine hdmi libere , unul pt camera unul pentru combina cu dvd.

 12. Salutare! M-am lovit de o problemă și nu i-am găsit soluție. Poate mă ajutați voi 🙂 Am iesit full hd dintr-un laptop într-o matrice, din matrice(am ieșit tot full hd) în splitter hdmi(care suportă full hd) în 4 plasme și un videoproictor. În plasme am intrat cu hdmi iar in videoproictor cu un cablu hdmi-dvi. Plasmele merg fără probleme, videoproictorul nu merge. Am verificat cablu hdmi dvi (ieșit direct din laptop in vp full hd merge perfect, am iesit din laptop în matrice, din matrice în vp merge perfect. Problema este atunci când ies din matrice în splitter.acolo e problema). Care e explicația?

 13. am un TV HANNSPREE 101 diagonala si mi s-a defectat cablul adaptor de la decodor DOLCE mufa scart si TV mufa subtire ce nu se compara nici cu HDM sau cu alceva.Am ancercat cu cabluru cu 3 intrari si iesiri ,am selectat sursa dar nu am nici un rezultat.Cu cablul vechi daca al misc apar secvente si sunet dar dispar cat al las liber.As dori un sfat daca are cineva timp si pentru asta.Multumesc.

 14. Eu am o plasma veche lg care are 2 scart, 1 hdmi 1 dvi 1 ypbpr 1 vga. Folosesc un receptor digi hd pe dvi cu audio separat si cablu hdmi-dvi. Si merge. Hdmi il tin pt blu ray. Deci hdmi si dvi sunt compatibile, fara audio. Pe audio trebuie cablu separat.

 15. Am un Tv samsung vechi(tub catodic) și un decodor tv de LA DIGI.
  TV ul primește semnalul tv prin cablu coaxial.Din decodor nu pot lua semnal tv decât prin cablu hdmi,iar pentru ieșire tv altfel,coaxial,e nevoie de alt tip de cablu. EXISTA ASA TIP DE CABLU,CUM SE NUMEȘTE ȘI DE UNDE SE POATE PROCURA .

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*