Cum sa-ti calibrezi televizorul LCD

Era o vreme cand privitul la televizor insemna sa-l deschizi si sa te asezi pe canapea. In zilele noastre, toate aspectele de divertisment audio vizual devin mai complexe si pentru a beneficia de toate calitatile noului tau televizor va trebui sa faci ceva in plus. Televizoarele LCD nu sunt o exceptie. Cand cumperi unul poti sa te astepti sa vina din fabrica gata de utilizat dar, de fapt va trebui sa petreci putin timp ca sa ai cea mai buna imagine.

De ce sa-ti calibrezi LCD-ul?

Cand te uiti la un televizor in magazin, el nu este setat pentru utilizare la domiciliu. Distribuitorii tind sa mareasca luminozitatea si contrastul ca sa-ti atraga atentia in showroom dar rar va avea o imagine convingatoare acasa. De aceea va trebui sa faci cateva ajustari la controale. Acestea pot include:

  • nivelul de negru, gasit normal in controlul “luminozitate” (brightness)
  • nivelul de alb, care este in mod normal numit “contrast”  sau “imagine” (picture)
  • claritatea, uneori numita “detaliu”  (details)
  • saturatia culorilor, etichetata drept “culoare”  (colour) sau “chroma”
  • nuanta de culoare denumita “tonalitate cromatica” (hue)

Toate acestea vor juca un rol in determinarea imaginii ideale pentru casa ta.

Calibrarea LCD-ului acasa.

Regizorul filmului tau preferat nu a intentionat ca acesta sa fie vazut in magazine unde sunt expuse televizoarele LCD. Luminozitatea si contrastul mari pot sa nu dea o imagine teribil de realista si, mai mult, utilizarea prelungita poate sa fie daunatoare display-ului, supraincarcand pixelii si micsorand durata de viata. Primul lucru pe care trebuie sa-l iei in considerare sunt conditiile de lumina din camera in care va sta televizorul si sa incepi sa ajustezi controalele asa incat imaginea sa para realista.

Elementele precum “ imbunatatirea imaginii” pot fi oprite deoarece nu fac nimic in plus fata de cele 5 elemente de baza mentionate ma sus. Daca vrei sa faci un pas inainte, poti sa calibrezi cu un tipar test, dar este recomandabil sa faci ceva cercetari intai. Sunt articole care detaliaza elementele de baza ale unei calibrari LCD.

De ce sa-ti calibrezi LCD-ul? Ai cheltuit ceva bani pe el asa ca vrei sa ai cea mai buna experienta vizuala cu LCD-ul tau. Pentru putin efort poti sa ajustezi imaginea ca sa se potriveasca cu conditiile de vizionare din spatiul de locuit. In pus, il personalizezi conform preferinteor tale.

3 Comments

  1. am un tv philips si a primit unsoc de curent prin cablu de televiziune si functioneaza dar ecranul se aprinde si ramanae albastru. ce pot sa-i fac.

  2. am un tv philips si a primit unsoc de curent prin cablu de televiziune si functioneaza dar ecranul se aprinde si ramanae albastru. ce pot sa-i fac si daca mai merge reparat.

  3. Buna ziua am un tv Ansonic merge perfect singura problema este ca nu mai pot sa l opresc din telecomanda schimba programele sonorul tare incet dar nu mai pot sa l pornesc din butonul rosu si nici sa l opresc i mi puteti spune cauza multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*