Cum sa cureți televizorul LCD

Ecranul obișnuit LCD este mult mai fragil decât iți imaginezi. Un ecran LCD nu este nimic altceva decât 2 panouri din plastic subțire cu cristale lichide intre ele. Exista o sursa de lumina în spatele ecranului care luminează imaginea pentru a fi vizibila. De aici termenul de display cu cristale lichide LCD

Curățarea ecranului ar trebui făcuta cu 3 lucruri:

  1. o cârpa (laveta) foarte moale fără cusături, etichete sau fibre sintetice
  2. apa curata
  3. pentru pete persistente, o soluție 50/50 de oțet alb cu apa

Nu utilizați solvenți sau alte chimicale pe ecran pentru ca în unele situații acestea topesc plasticul.

Fii foarte atent când freci ecranul. Dacia apeși prea tare pe suprafața poți sa strici filmul intern de cristale și sa cauzezi ceea ce se numește “pixeli morți”.  Acestea sunt porțiuni mici decolorate, albe sau negre care nu se vor mai aprinde cum trebuie pe ecran.

Alte atenționări

Pentru pete persistente, utilizează soluția de oțet alb și ai răbdare. Da de mai multe ori cu cârpa în loc sa apeși tare pe pată.

Nu utiliza spray-uri direct pe suprafața ecranului pentru ca lichidul poate să se scurgă în spatele ramei. Exista circuite în spatele ramei care nu vor funcționa în prezenta apei ( ecranul nu va mai funcționa dacă intra apa în spatele ramei)

Curățarea televizoarelor LCD nu este dificila însa trebuie sa eviți câteva greșeli care pot fi dăunătoare.  Afectarea ecranului prin una din aceste metode este unul dintre cele mai frecvente motive care-l țin pe tipul de la reparații televizoare ocupat schimbând ecrane sau circuite arse.

 

6 Comments

  1. salut, de curand an achizitionat un lcd marca hitachi 32h6co2, totul misto,, fara probleme, sant abonat la RDS ,, i-am aplicat scanarea digitala si analogica si totul ii pefect, o frumusetze, plus 8 posturi de radio, ce mai l-am reglat sooper,dar ce se intampla?
    cred ca asta nu are setarea la setarile din fabrica, am vrut sa-i fac resetarea si nimik,ma uit in manual ,imi spune ca la prima instalare se face automat resetarile la la setarile originale dar nu , ma documentez pe diferite site-uri, nimeni nu stie, trimit o cerere la hitachi romania si nimik, poate stiti d-stra ceva ,poate santeti mai documentat ca fabricantul, , multumesc anticipat.

  2. salut!!a luat de curand un LCD hitaci si am dat scanare si nu imi ia peogramele sunt abonat romtelecom poate stiti voi sa ma ajutati ce trebuie sa dau mai exact…Va multumesc!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*