Cum sa alegi un sistem de sunet surround

Oamenii sunt adesea confuzi cand vine vorba de terminologia variata utilizata atunci cand se vorbeste despre sitemele de sunet surround. De fapt, tot subiectul sistemelor home cinema este invadat de termeni diferiti care descriu acelasi lucru. Un home cinema este un home theatre sau un sistem de sunet surround. Daca ne uitam la principalele componente ale unui sistem home cinema, vom intelege mai bine terminologia.

Un sistem home cinema este in general compus din 3 elemente majore. Sunt mai multe variatii in acestea dar cele de baza sunt 3.

Ecranul

Termenul e clar: ecranul poate fi chiar televizorul sau, in sisteme high-end poti utiliza un proiector digital. Se poate proiecta o imagine pe un ecran special sau chiar un perete, conferind un sentiment de home theatre eficient.

Dispozitivele de receptie

In mare, reprezinta ceea ce utilizezi pentru a receptiona sunetul si imaginile. Cablul TV, un player Blu-ray sau DVD, un iPod/iPad sau consolele de jocuri sunt utilizate pe scara larga cu sistemul home cinema. Sistemele moderne iti ofera posibilitatea de a folosi diferite dispozitive de receptie.

Sistemul de sunet

Prin care sunetul este procesat si emis in camera ta. Echipamentul de sunet este inima sistemului. Exista o varietate de optiuni cand vine vorba de alegerea unui sistem de sunet.

Sistemul de sunet utilizat pentru home cinema va veni la pachet, sau ca si sistem integrat. Este compus din amplificator de sunet si boxe. Boxele poate avea diferite configuratii, sistemul de sunet 5.1 fiind cel mai utilizat la ora actuala. Sistemele 7.1 vin din urma si, pentru ca pretul lor scade, curand vor deveni lideri de piata. Sistemele 5.1 au 6 boxe – 5 boxe principale denumite adesea boxe satelit si un subwoofer care este o boxa specializata in emiterea sunetelor de frecventa redusa si a bassului.

Amplificatorul de sunet surround este deasemenea cunoscut si sub nmele de Receptor sau Receptor A/V. Poti sa il asemeni cu un amplificator Hi-Fi. El practic proceseaza sunetul de la dispozitivul de receptie si il transmite in canale in functie de configuratia boxelor. El controleaza volumul si amplifica sunetul pentru a fi emis la boxe. Amplificatorul de sunet integrat va realiza aceste lucruri, iti va permite sa selectezi diferite dispozitive si va controla sistemul de sunet. Este creierul din spatele operatiunii si de accea este si cel mai scump echipament din acest sistem. Un echipament de sunet bun va fi inima oricarui sistem home cinema.

In unele sisteme, amplificatorul integrat este inlocuit de componente separate. Vei avea un procesor surround si un amplificator de sunet separat. Acestea ar putea fi foarte scumpe si complicate. Calitatea sistemului integrat este astazi asa de mare incat cumpararea unui procesor separat si al unui amplificator de sunet surround nu justifica timpul in plus si investitia. Asa ca mult noroc in alegerea sistemului de sunet perfect.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*