Cum functioneaza Televizoarele 3D?

Nu exista nici un dubiu ca stii deja despre cea mai noua inventie in electronicele moderne: televizoarele 3D. Din momentul in care publicul a descoperit filmele 3D in cinematografe, oamenii au devenit mai interesati de vizionarea filmelor 3D si in confortul caselor lor. Tehnologia 3D creste intr-un ritm rapid. Exista o varietate de tehnologii utilizate pentru a imbunatatii televiziunea si pentru a-i permite sa fie vazuta in 3D. Unele dintre aceste tehnologii sunt mai scumpe, in timp ce alte sunt mai usor de construit. Inainte ca un producator sa prezinte televiziunea 3D publicului, compania va analiza avantajele si dezavantajele fiecarei tehnologii in parte.

Exista 3 moduri de a crea televizoare 3D

Imagini lenticulare (Lenticular viewing): Aceasta tehnologie a fost creata de compania Philips. Aceasta forma de tehnologie le ofera oamenilor oportunitatea de a urmari in 3D fara  a fi necesara utilizarea de ochelari speciali 3D. Aceast lucru ar putea fi atragator pentru spectatorii carora nu le plac ochelarii. Lentila din televizoarele care utilizeaza vizionarea lenticulara trimite imagini diferite fiecarui ochi. Ochiul stang va percepe o imagine diferita de cea perceputa de ochiul drept. Dezavantajul acestei forme de 3D este ca aceste televizoare au un unghi de vizionare limitat. De aceea este dificil de urmarit de spectatori care stau in locuri diferite.

Sistemele de sticla pasiva (Passive glass systems). Hyundai promoveaza un televizor plat la care spectatorii pot viziona filme 2D sau 3D.  Pentru a urmarii imagini 3D este necesara utilizarea de ochelari 3D. In aceste sisteme, ecranul transmite 2 imagini suprapuse. Datorita ochelarilor 3D, fiecare ochi observa cate o imagne. Efectul 3D conferit de aceasta metoda este de calitate buna. Aceste tipuri de televizoare sunt deja disponibile pe piata, cu dimensiuni chiar de pana la 40 de inch.

Sistemele de sticla active (Active glass systems). Aceasta forma de tehnologie este similara cu cea a functiei sistemelor cu sticle pasive. Efectul 3D este dat in principal de ochelari. Este necesar ca ochelarii sa fie sincronizati cu o rata de improspatare potrivita pe televizor. Televizorul alterneaza imagini pentru ochiul drept si stang. Un sistem special integrat in acesti ochelari va face ca doar ochiul drept sa poate viziona imagini dedicate ochiului drept. Deasemenea, acelasi mecanism se foloseste pentru ochiul stang. Rata de improspatare a televizorului este injumatatita. De aceea este recomandata o rata de improspatare de 120Hz in cazul acestor televizoarelor.

1 Comment

  1. Stima si respect pt. aceste postari, deosebit de interesante, care sunt de un real folos si celor care se misca mai greu pe InterNet.
    Toate cu bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*