Ce înseamnă Rata de refresh. Care este rata de refresh optima pentru un televizor.

Rata de refresh (en: refresh rate) se referă la cât de des se reîmprospătează imaginea pe ecran. Rata de refresh se măsoară in Hertzi – Hz.

In mod normal rata de refresh la televizoare LCD/LED este de 60Hz, ceea ce înseamna ca imaginea se reactualizează de 60 de ori într-o secunda. De ce spunem în mod normal? Pentru ca sursa semnalului video nu e niciodată mai mare de 60Hz.

La 60Hz insa, exista tendința ca in unele scene imaginea sa devina blurata, în special în scenele de acțiune ale unui film sau în timpul unui meci de fotbal.

La noile modele de televizoare majoritatea producătorilor dublează numărul de frame-uri pe secunda, inserând imagini adiționale auto generate (sau pur și simplu imagini negre) reducând astfel efectul de blur și ducând rata de refresh la 120Hz.

refresh-rate

Fiecare brand vine cum numele sau pentru aceasta tehnologie: Sony folosește Motionflow iar Samsung, Auto Motion Plus.

Trebuie sa fim atenți la un aspect:  o rată de refresh mare nu ne oferă o în toate situațiile imaginea perfecta. In anumite scene, când nu exista mișcare, de ex: un talk show, un refresh rate mare poate crea o imagine artificiala, de „păpuși”, efect numit „de telenovela”. De aceea e recomandat ca pentru astfel de emisiuni sa dezactivam funcția de „motion control”.

Dacă ar fi sa alegem o rata de refresh optima, am opta pentru 120Hz. Orice rata de refresh mai mare e doar o chestie de marketing și nu aduce nimic util în plus.

3 Comments

 1. Poti folosi televizorul si pentru shootere daca are 120Hz . In mod normal cica ochiul uman nu „vede” mai mult de 60Hz dar se simte diferenta.

 2. Salut,
  Am cumparat un sharp model 2016, se vede impecabil, chiar nu am vazut asemenea claritate la LG Samsung Philips, doar la Sony si Panasonic.
  Rata lui de refresh este de 60hz si intradevar in miscare se vede blur, atat pe tv cat si pe un film de pe pc.

  Daca l-as schimba cu un tv cu refresh 120hz, si respectivului tv ii dezactivez optiunea de Motion(nu imi place efectul artificial de soap opera cum ii se spune), se va vedea la fel blur-ul miscarii sau vor fi clare imaginile ?

  As aprecia un raspuns rapid.
  Multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*