Ce inseamna HDTV?

led-tvHDTV este o metoda foarte mult imbunatatita de difuzare a programelor de televiziune , mass-media si de divertisment. Este un produs secundar a epocii digitale in electronica. Prin convertirea imaginii si a sunetului in format digital, s-au adus in ultimii ani majore imbunatatiri calitatii imaginii si experientei vizionarii. Astazi putem viziona filme digitale si programe pe DVD de o calitate a imaginii si a sunetului care pot rivaliza cu usurinta cu experienta din sala de cinema, chiar daca la o scala mai mica.

Exista cateva imbunatatiri disponibile numai in format HDTV, si cel mai usor de observat este chiar ecranul televizorului. Vechile generatii de televizoare, afisau o imagine care  consta din 525 de linii pe ecran. Fiecare linie era formata din aproximativ 500 de pixeli, astfel adauga o rezolutie de doar 525×500. Gandindu-ne ca primele computere operau pe display-uri cu o rezolutie de 640×480, ne este usor sa numim vechile televizoare , “produse antice”, si de care ne putem dispensa cu usurinta.

Pentru a sublinia imbunatatirea rezolutiei la televizoarele HD,  putem pleca de la o comparatie intre generatii. Televizoarele standard, aveau 525 de linii incrucisate, si afisau informatii pe fiecare alta linie la un moment dat. Fiecare 1/60 secunda afisa in prima faza toate liniile pare de pe ecran, si apoi modifica pentru a afisa liniile impare. Acest proces se repeta la nesfarsit . Deoarece totul se deruleaza intr-un ritm alert, creierul uman face ajustarile necesare si asambleaza imaginea ca un intreg, ca o singura bucata.

La HDTV, numarul de linii afisate pe ecran este net superior, ridicat la 1080, in locul celor 525, iar numarul de pixeli ai ecranului este de 10 ori mai mare comparativ cu al televizoarelor standard. In plus, exista numeroase monitoare HDTV care pot afisa  fiecare linie  la fiecare 1/60 sec , fara a se derula procesul de incrucisare, ceea ce se numeste “scanare progresiva”. Toate acestea duc la o rezolutie  de pana la 10 ori mai mare. Este usor de inteles de ce , din ce in ce mai multe persoane sunt impresionate de experienta HDTV .

Emisia  in format HDTV, va fi cu siguranta, larg adoptat in viitorul apropiat, asa ca, tot ce va ramane de facut este va bucurati chiar astazi de noua tehnologie.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*