Caracteristicile HDTV – La ce trebuie sa ne uitam cand cumparam un televizor High Definition

Atunci cand revizuiti caracteristicele HDTV ar trebui sa va uitati la elementele care ar trebui  sa va ajute sa alegeti televizorul high definition potrivit pentru tipul de media pe care intentionati sa o rulati cand utilizati acest sistem. Sunt multe caracteristici si specificatii tehnice care sunt utilizate in sistemele de caracterizare a HDTV. Unele de cele importante sunt:

Rezolutia nativa – este numarul de pixeli orizontali x pixeli verticali pe care HDTV poate sa-i redea. Cu cat mai mare este rezolutia nativa, cu atat mai bine. Un display de 1080p va avea rezolutie nativa de 1920x 1080 si orice rezolutie nativa mai mica de atat nu este 1080p. Orice rezolutie nativa mai mica de 1280x 720 (720p) nu este cu adevarat high definition si ar trebui sa alegeti un sistem cu rezolutie 1080p cu atat mai mult cu cat preturile au scazut. Unii oameni ar putea spune ca nu exista suficient de multa media care ruleaza pe 1080p, dar chiar daca este adevarat, acest lucru se va schimba si va fi din ce in ce mai multa media care va putea fi rulata pe 1080p in viitorul apropiat.

Rata de contrast – este diferenta dintre pixelii albi (cei mai luminosi) si pixelii negrii (intunecati). Cu cat mai mare este rata, cu atat mai bine. O rata de contrast de 10000:1 va produce o calitate cu adevarat nemaipomenita cu un TV 1080p. Unii producatori vor creste rata de contrast de 10000:1 la 15000 dar aceasta este de fapt rata de contrast dinamic. Puteti sa fiti atenti la acest lucru cand va uitati la ecranele LCD. Acestea au un contrast nativ mai mic si vor promova contrastul dinamic care este de fapt cantitatea de luminozitate si negru pe care sistemul este capabil sa-l produca in timp.

Definitia standard – este un tip de media care nu este high definition cum ar fi DVD, vhs, unele semnale satelit si televiziunea prin cablu. Ecranele Hi-def nu au abilitatea de a reda aceste tipuri de semnal dar unele o fac atat de prost incat calitatea imaginii are de suferit cand se redau aceste tipuri de media.

Procesorul video – este un micro-chip in televizorul HD care proceseaza toate semnalele care intra in sistem. Daca ecranul are un video-procesor slab, atunci va reda o imagine de calitate inferioara atunci cand se reda high definition si standard definition. Ce e de facut? Ar lua prea mult timp pentru majoritatea oamenilor sa cerceteze procesorul video si care sunt utilizate in ecranele high definition.

Cea mai eficienta unealta pe care o puteti utiliza atunci cand cumparati un ecran high definition sunt ochii. Cand cumparati un televizor, aduceti si un DVD preferat sau un film preferat si  rugati personalul din magazin sa il ruleze pe TV si judecati dumneavoastra aspectul. Sa va amintiti un singur lucru, ecranele high definition din magazine nu sunt calibrate si utilizeaza setarile standard, asa ca, calibrarea corecta imbunatateste calitatea. Daca doriti sa cumparati televizorul online, ar trebui sa fiti atenti la comentariile celor care au cumparat acest produs si la parerile lor.

Sunt si alti factori care trebuie luati in considerare si care sunt mai complicati, totusi, cei mai multi oameni nu au timp sa le analizeze si in final, daca HDTV reda o imagine cu calitate foarte buna este ales.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*