Cablurile si conectorii unui Plasma TV

Inainte sa cumperi sistemul home cinema mult dorit, este bine sa stii ce optiuni de conectivitate ai. In acest ghid poti sa afli care sunt diferitii conectori pentru o Plasma si detaliile despre fiecare – cat de bune sunt, pentru ce pot fi folosite si asa mai departe. Cunoasterea din timp a optiunilor de conectivitate este utila atunci cand cumparati dispozitivele care vor alcatui sistemul home cinema deoarece vei intelege cum sa conectezi totul si care este gradul de compatibilitate intre componente.

HDMI

HDMI transmite imagini video HD ( 1080p ) si sunet multi-channel printr-un singur cablu. Este cel mai bun tip de conexiune de pe piata, nu numai pentru ca utilizeaza un singur cablu pentru video si audio dar si pentru ca ofera cea mai buna calitate. Pentru a beneficia de cea mai buna calitate, recomandam utilizarea cablurilor certificate HDMI.

Mai multe informatii despre cablul HDMI

DVI

Acest tip de conector iti este poate familiar daca ai un monitor LCD pentru computerul tau. Reprezinta standardul pentru transmisia video. Nu suporta insa audio. Daca placa video din PC-ul tau suporta HDCP, poti sa utilizezi mufa HDMI de la  pentru a-l conecta la conectorul DVI al plasmei sau daca plasma nu are DVI poti sa utilizezi un adaptor pe care sa-l conectezi la HDMI.

Care este diferenta dintre cablul DVI si HDMI

Conectorul VGA PC

Acesta este deasemenea un conector intalnit la computere (la modelele vechi). Este un conector analog video si daca il ai pe plasma ta, utilitatea lui este sa conecteze plasma la un computer cu acest tip de conector. VGA ofera o calitate mai mica decat DVI deoarece este analog in timp ce DVI este digital.

Component video cable

Conectorii acestui tip transmit un semnal analog. Pot sa transmita HD si sunt ideale pentru DVD-urile de definitie standard. Semnalul video este transmis prin 3 cabluri- doua pentru culoare si unul pentru luminozitate. Calitatea nu este la fel de buna ca si in cazul HDMI-ului  dar este asemanatoare. Poti deasemenea sa utilizezi 3 cabluri compuse, insa verifica daca se potrivesc capetele.

S-video

Acesta este un standard doar video. Nu functioneaza cu continut HD deoarece rezolutia maxima suportata este 480i. Standardul transmite video analog pe doua semnale separate: unul pentru culoare si unul pentru luminozitate. Acesta este un tip de conector pe care s-ar putea sa-l intalnesti pe multe placi video ale computerelor ca si TV-OUT. Din moment ce nu suporta rezolutia HD este mai slab decat “Component video” standard.

Compozit/RCA

Acest tip de standard este similar cu S-video; poate sa suporte o rezolutie de maxim 480i. Transmite informatiile video ca si semnal singular si in termeni de calitate nu este la fel de bun ca si S-video. Aceste tipuri de cabluri sunt deobicei cumparate in perechi – unul rosu si unul galben pentru semnalul video si unul alb pentru audio. Erau folosite mult inainte cu aparatele VCR si camerele de filmat vechi.

Coaxialele digitale

Acesta este un conector audio. Este aproape la fel de bun ca HDMI. Transmite un semnal audio in format digital. Calitatea un este la fel de buna ca si HDMI datorita unui bit-rate mic.

Optic

Un alt conector audio. Este denumit optic pentru ca in loc de utilizarea electricitatii pentru a transmite semnalul, acest standard utilizeaza lumina. In termeni de calitate, este sub coaxialul digital. Suporta deasemenea mai multe canale. Ar trebui sa eviti indoirea  cablurilor pentru ca sunetul sa nu aiba de suferit.

Analog/RCA

Ca si compozitele/ RCA pentru video, Analog/RCA  ofera cea mai slaba calitate audio. Nu suporta semnalele audio multi-channel asa ca va trebui sa utilizezi un cablu pentru fiecare canal audio. Nu este la fel de bun ca celelalte standarde deoarece este analog.

Daca esti in cautarea unui cablu pentru televizorul tau, iata aici cateva oferte

4 Comments

  1. cum montez o plasma samsung la programe, am pus banana dar numi dA nicio imagine trebuie sa umblu la setari sau mai trebuie sa pun un cablu in afara de cel de alimentare si banana???????????????????\

  2. Am un philips 3017 tv LED lam primit și am vrut sal folosesc ca televizor nu stiu de ce nu pot sa caut programe porneste si nu pot muta nici sa intru în meniu de la el sau telecomanda lui ce imi sugerati multumesc.

  3. Salut prieteni,
    am si eu un TV Philips, relativ nou, 4 ani vechime, dar acum am probleme sa il aprind. Practic acel beculet rosu din stg jos care se actioneaza cu telecomanda se aprine se face alb dar dupa o secunda se stinge. Practic ca sa functioneze acel beculet-led trebuie sa ramina alb pe toata durata functionarii.
    Care sa fie cauza ? Imi poate sugera cineva vre-o idee ?
    Astept un eventual raspuns. Mersi anticipat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*