Burn in-ul sau retenția de imagine in cazul Plasma TV

Pe scurt, ecranul unei plasme este alcătuit din pixeli si fiecare pixel conține o substanța gazoasa. Pixelii primesc încărcătura de la un set de electrozi care produc fotoni, si eliberează lumina ultravioleta. Particulele de lumina generate cad pe peretele tapetat cu fosfor al pixelului. Când te uiți la același canal pentru o perioada mai mare de timp, sau când joci același joc timp de mai multe ore pe Plasma ta, fosforul de pe peretele pixelului poate îmbătrâni mai mult pe anumite porțiuni si începe sa producă o lumina de o intensitate mai mica. Uneori ecranul este susceptibil la burn in, ramanand o umbra a unei imagini pe ecran. Pentru a evita burn-in-ul, va trebui sa utilizezi plasma intr-un mod echilibrat si sa eviți sa lași televizorul pe același canal TV sau sa joci același joc mai multe ore la rând.

Imaginea fixa menținuta pe ecranul plasmei creează un curent constant in fiecare pixel, care îmbatraneste peretele de fosfor. Ecranul televizorului isi va pierde in acel punct capacitatea de a produce culori clare datorita peretelui de fosfor. Efectul de burn-in consta intr-o imagine fada vizibila continuu pe ecran.

Pentru a preveni burn-in-ul ar trebui sa evitati sa expuneti imagini statice pe ecranul televizorului pentru perioade mari de timp. Designurile moderne ale televizoarelor au fost capabile sa adauge funcții care sa evite automat burn in-ul intr-o anumita măsura. Totuși, mulți dintre noi inca mai avem modelele vechi si trebuie sa fim precauți, pentru a evita burn in-ul .

Una dintre aceste metode este pixel orbiter care mișca imaginea pentru a reduce efectul efetul neplacut al unui burn-in.

Acesta este unul dintre aspectele pe care ar trebui sa le afli înainte sa cumperi o plasma tv. Trebuie sa fii sigur ca plasma pe care vrei sa o cumperi are protecție împotriva burn in-urilor sau alege un model de generație noua deoarece acestea sunt mai puțin susceptibile la burn in-uri.

In timp ce iti utilizezi plasma, trebuie sa-ti amintești ca este amenințata de burn in-uri in special in primele 200 de ore de utilizare. Aceasta pentru ca fosforii sunt proaspeți la început si burn in-ul intens se produce când aceștia sunt aprinși, atunci când deschizi televizorul. Datorita acestui lucru, primul lucru pe care ar trebui sa-l faci când cumperi o plasma este sa o calibrezi, reducând contrastul si luminozitatea. Acest lucru nu numai ca creste durata de viața a televizorului dar va oferi si culori mai clare si o calitate mai buna a imaginii.

Ghidul de calibrare a unei plasme este foarte util pentru ca te invata cum sa-ti calibrezi plasma pentru a obtine cea mai buna calitate, pentru extinde durata de viata si a evita mecanismul de burn in.

8 Comments

  1. salut am un HITACHI LCD si as vrea sa stiu daca pot sa pun un screesaver sau ceva de tip video „acvariu pesti” pt relaxare. o zi buna si numai bine

  2. Salut..ce pot face in cazul in care plasma dupa 10 minute de la pornire apare linii albe ca ceata pe ecran dupa care se vede toata imaginea in ceata…?

  3. Buna ziua, ma puteti ajuta va rog, aste vorba despre un Televizor Toshiba REGZA, Nu porneste, ( cand apas pe butonul de pornire se aprinde lumina Verde si dupa Aproximativ 5 secunde revine la limina Rosie, va multumesc anticipat pentru raspuns.

  4. Buna ziua.ma numesc Lyly și am un LCD Toshiba regza,care are sonor,dar dintr-odată a dispărut imaginea și a rămas ecranul albastru.care e cauza și ce e de făcut în cazul asta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*