Plasma vs. LCD-uri – pro si contra pentru ambele modele

Avand in vedere ca tehnologia plasmei si a LCD-ului se schimba constant, se pare ca exista o dezbatere fara sfarsit in legatura cu intrebarea “care tehnologie este cea mai buna?”. Unele afirmatii facute acum doi ani nu mai sunt adevarate astazi. Atat plasma cat si LCD-urile au o calitate a imaginii nemaipomenita si ambele pot fi montate pe perete. In acest articol vom discuta ultimele avantaje si dezavantaje ale fiecarei tehnologii si vom lasa la latitudinea dumnevoastra alegere care se va potrivi cu nevoile dumneavoastra.

Plasmele sunt in general atacate pentru ca au o durata de viata mica. Totusi, ultimele plasme au o durata medie de viata de 60000 de ore. Pentru un telespectator obisnuit, inseamna intre 20 si 55 de ani de viata, aproximativ la fel ca si LCD-urile.

Plasmele sunt  recunoscute ca avand o valoare mai mare decat LCD-urile pentru televizoarele de 50 de inch si pot sa salveze aproximativ 30% sau chiar mai mult. Acesta este un factor imens pentru multe persoane care vor sa cumpere un televizor plat.

Plasmele au rate de contrast, nivele de negru si reproducere a culorii mai bune decat LCD-urile. Au deasemenea unghiuri de vizionare mai largi. Totusi, Lcd-urile au nivele de luminozitate si alb care pot fii sau nu importante pentru dumneavoastra. Producatorii imbunatatesc unghiurile de vizionare ale televizoarelor LCD. In general regula degetului mare este ca daca intentionati sa va puneti televizorul intr-o camera mai intunecata, plasma este mai potrivita. Daca il plasati intr-o camera mai luminoasa, alegeti un LCD.

Un alt factor important este sa luati in considerarea arderea ecranului. Tehnologia plasma a fost pusa in fata acestei probleme si este motivul pentru care oamenii inca mai achizitioneaza LCD-uri in loc de plasme. LCD-urile nu prezinta riscul de ardere a ecranului. Plasmele mai noi au putut sa reduca semnificativ riscul arderilor si acest lucru nu ar trebui sa ne mai ingrijoreze. Totusi, daca jucati multe jocuri video, sau daca vizionati orice ar lasa imagini statice pe ecran, LCD-ul reprezinta o optiune mai buna.

Ideea de baza este ca ambele sunt alegeri excelente depinzand de ce doriti dumneavoastra sa obtineti de la un televizor. Daca instalati un home theater si veti urmari filme in camere mai obscure, evident ca plasma ar fi alegerea cea mai buna. Totusi, daca urmariti sa cumparati un televizor de fiecare zi, pentru camera dumneavoastra sau pentru a juca jocuri video, LCD-ul are intaietate. Pentru televizoarele de mai mult de 50’, plasma este o optiune mai buna. Pentru televizoare mai mici,                   LCD-ul este mai eficient si avantajos.

Cum sa comparati LCD-urile si Plasmele

Cand vine vorba de televizoare plate, ne vin in minte 2 tehnologii, LCD( liquid crystal display) si Plasma. Multi oamen sunt in dilema in legatura cu cele doua tipuri de tehnologii cu ecran plac si alegerea intre cele doua poate fi grea. Daca trebuie sa comparati LCD-urile cu Plasma, veti putea considera interesante urmatoarele informatii.

Tehnologiile Flat  Screen (ecran plat) comparate

Ecranul LCD este alcatuit din 2 paneluri intre care se gaseste cristal lichid. Aceste cristale se repozitioneaza pentru a bloca lumina sau pentru a lasa lumina sa patrunda iar rezultatul milioanelor de cristale care fac acest lucru este imaginea pe display. Actiunea cristalelor este mediata de voltaj.

Plasma pe de alta parte este compusa din milione de celule mici umplute cu gaze rare cum ar fi xenon si neon. Aceste celule sunt aprinse de fosfori care sunt activati de electrozi. Fiecare celula contine 3 fosfori de diferite culori-  verde, albastru si rosu.Ca si un ecran LCD, combinatia milionelor de celule formeaza imaginea de pe ecran.

Calitatea imaginii si performanta – comparatie

Luminozitatea- conform telespectatorilor independenti, LCD-ul este mai luminos decat plasma. In medie, ecranele tip plasma au rate de luminozitate intre 100 candele pe metru patrat in timp ce LCD-urile au in jur de 450. Aceasta perceptie a luminozitatii depinde, normal, de locul in care este plasat televizorul si de ce se vizioneaza.

Rata de constrast- rata de contrast masoara distanta dintre display-ul cel mai alb si cel mai intunecat de pe televizor, o rata de contrast mare inseamana mai multe detalii. In  realitate, LCD-urile au o rata de contrast mai mare care poate ajunge si la 450:1 comparativ cu 200:1 pentru plasma.

Saturatia de culori- masoara acuratetea culorilor pe ecran bazandu-se pe prezenta umbrelor gri, care, cu cat sunt mai mari, cu atat scade saturatia. Plasma este renumita pentru o saturatie de culoare mare datorata metodei de emitere a luminei. Abilitatea pixelilor plasmei de a fi inchisi atunci cand nu sunt utilizati,previne emisia luminii si culorile difuze. Deaceea nuantele in plasma sunt mai vii si mai vibrante.

  • Marime – plasma este in general mai mare decat LCD-urile. Plasma poate fi si de 60’’ dar nu poate fi mai mica de 32 inch. Ecranele LCD pot fi  mici, de 13 inch  dar nu mai mari de 46 de inch.
  • Unghiul de vizionare – Imaginile in plasma sunt clare la 160 de grade si chiar si 180 de grade pentru unele modele. Cu LCD-uri totusi, imaginea devine duala la mai mult de 100 de grade.
  • Durata de viata. Plasma TV poate sa tina si 20000-30000 de ore, ceea ce inseamna ca poate functiona in jur de 20 de ani cu o utilizare medie de 4 ore pe zi. LCD-urile sunt mai rezistente, cu o durata de viata de 50000-60000 de ore, ceea ce inseamna ca pot tine si 40 de ani cu o utilizare zilnica medie de 4 ore.
  • Costuri – Din moment ce LCD-urile sunt in general mai mici, sunt si mai putin costisitoare comparativ cu plasmele. LCD-urile utilizeaza deasemenea mai putina electricitate.

Ecranele plate continua sa fie o alegere populara. Fie ca este Plasma sau LCD, un televizor plat poate sa va ofere mai multa satisfactie la vizionare.

3 Comments

  1. Plasmele actuale(generatie noua) au durata de viata de 100 de mii de ore de functionare(cel putin la Panasonic, care sunt si cei mai avansati) si ei garanteaza ca pana la 100 de mii de ore(chiar si funct continua) tv-ul nu-si pierde din calitatea imaginii. Dupa o anumita perioada contrastul si luminozitatea scad la jumatate(la un o plasma noua nu le poti tine mai mult de jumatate cand e noua), pe cand un LCD il arunci.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*