Ce sa alegeti : LCD sau Plasma?

Pe piata televizoarelor plate, cei mai mari competitori sint Televizoarele cu Plasma si LCD TV care inseamna Liquid Crystal Display. Cine detine suprematia este discutabil.

Calitatea imaginii

Per total, LCD-ul este recunoscut pentru luminozitatea mai mare a imaginii fata de cea a plasmelor, dar pentru ochiul uman normal, aceasta diferenta este aproape nedetectabila. In istorie au fost cunoscute ca producand un negru mai putin intens si mai putine culori desi imbunatatirile tehnologice in acest departament au reusit sa rezolve aceasta problema.

Imaginile neclare din cazul imaginilor dinamice au fost o problema pentru LCD-uri desi au fost facute imbunatatiri semnificative iar acest defect este acum aproape nedetectabil. Cu noile modele de 120 Hz sau mai mari (240 Hz care a aparut pe piata in acest an), rata de improspatare este suficient de rapida pentru a “indulci” imaginea neclara dar nu la fel de perfect ca si plasma.

Beneficii

Televizoarele LCD utilizeaza in general ecranele de plastic. Acest lucru eradicheaza lumina ambientala reflectata in modelele de plasma, si, cel mai important , scade greutatea televizorului semnificativ, datorita absentei necesitatii unui ecran de sticla. Cand nu este utilizat ecranul mat, LCD-ul are o putere mai mare de reflexie decat plasma.

Arderile interne pot reprezenta o problema la televizoarele tip plasma, si nu sunt existente la LCD-uri.

Televizoarele LCD de greutate mica sunt extrem de mobile si adaptabile. Salveaza spatiul si ii permite utilizatorului sa plaseze televizorul in locuri in care modelele mai vechi nu ar fi putut fi puse. Ca si televizoarele tip plasma, televizoarele LCD se pot monta pe perete.

A se nota ca aceste televizoare pot fi utilizate ca monitoare pentru computer deasemenea, in timp ce plasmele nu au conectivitate PC.

Dezavantaje

Televizoarele LCD au pana in acest moment piata televizoarelor de mici dimensiuni asigurata. Orice sub 32’’ este mai bine vizionat pe un LCD decat pe o plasma, deoarece modelele de plasma sub 32’’ sunt practic inexistente. Ramane de dezbatut daca capacitatea ecranului mai mic este utila in societatea de azi in care televizoarele mari sunt mai apreciate, insa abilitatea de construi asemenea ecrane are valoare sa.

In categoria de display de 40-55 , televizoarele LCD sunt extrem de competitive cu plasmele atat din punct de vedere al costului cat si al calitatii. Cand este vorba de televizoare de dimensiuni mai mari, de peste 55’’ televizoarele LCD incep sa piarda teren; atat din punct de vedere al calitatii imaginii cat si al costului, deoarece se apropie de cel al plasmei. Cel mai mare LCD ajunge la 65’’ in timp ce cele mai mari plasme ajung la 150’’.Cum este cazul tuturor avantajelor tehnologice, acest lucru s-ar putea schimba in viitorul apropiat deoarece producatorii gasesc cai de a crea televizoare imense LCD in timp ce mentin costurile competitive cu cele ale plasmelor.

Unghiul de vizionare ingust este o problema in cazul televizoarelor LCD. De sus pana jos si de la dreapta la stanga margini, imaginile pot deveni neclare si distorsionate si din unele unghiuri, intunecate. Acest lucru inseamna ca la plasarea obisnuita de 90 grade in casa, unii privitori nu vor putea sa vada imaginile la fel de clar ca cei care stau in fata televizoarelor. Plasmele nu au aceasi problema si sunt renumite pentru unghiul ingust de vizionare.

Sumar

Ce televizor alegeti pentru casa dumneavoastra reprezinta o chestiune total subiectiva. Daca cautati un televizor mai mare de 55’’, va sfatuim sa luati in considerare doar televizoarele tip plasma in acest moment, pana producatorii de LCD vor ajunge la performantele unei plasme. Sub 55’’, oricare dintre seturi ofera multe avantaje si au dezavantajele si costurile comparabile. Preferintele dumneavoastra depinde de ceea ce conteaza mai mult pentru dumneavoastra si care dezavantaje cantaresc mai mult.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*