Functii folositoare ale unui Televizor Plasma

Înainte sa cumperi o plasma, ar trebui sa intelegi caracteristicile acesteia si sa decizi care sunt importante sau utile pentru nevoile tale. Te va ajuta sa faci economie neplatind pentru functii de care nu ai nevoie.

Functii foarte utile

Ecranele anti-reflexie

Daca intentionezi sa te uiti la o plasma intr-o camera luminata, aceasta este o functie pe care trebuie sa o aiba televizorul. Multe plasme nu arata la fel de bine intr-un mediu luminos ca intr-un mediu intunecat. Principalul motiv este ca cele mai multe ecrane reflecta lumina. Aceasta inseamna ca vei experimenta fie disconfort datorita reflexiei puternice de lumina (ecranul va reflecta lumina de la becuri sau de la ferestre precum o oglinda) sau vei observa culorile mai sterse comparativ cu cele în cazul vizionarii in întuneric. O plasma cu ecran anti-reflexie reduce cantitatea de lumina reflectata și vei experimenta o calitate a imaginii mult mai buna si o experiența de vizionare mult mai plăcuta. Chiar daca plasma are ecran anti reflexie, nu te astepta la miracole; tot va arata mai bine cand te uiti in intuneric total.

Daca vei citi un ghid comparativ intre plasma si LCD, ai putea afla ca unul dintre avantajele LCD-urilor comparativ cu plasmele este ca functioneaza mai bine intr-un mediu luminos. Acest lucru este adevarat daca luam in considerare plasma obisnuita, fara ecran anti-reflexie. Totusi, o plasma cu ecran anti reflexie va reda o imagine în condiții similare la fel de bine ca un LCD.

Daca urmaresti o plasma doar in intuneric sau in lumina difuza, aceasta caracteristica nu va prezenta nici un avantaj. Totusi, din moment ce multi dintre noi ne uitam la TV in timpul zilei si poate nu vrem sa tragem jaluzelele, aceasta este o functie a plasmei care este binevenita.

Functiile anti-burn-in

Ah… mult temutul burn-in. Am citit in atat de multe ghiduri de cumparare a plasmelor ca trebuie sa ne ferim de burn-in. Am citit comentariile consumatorilor care se plang ca plasmele lor scumpe au “dezvoltat” burn-in-uri. Am documentat chiar noi acest subiect si acum stim ca aproape fara exceptie burn-in-ul este cauzat de utilizatori care abuzeaza ecranul si il utilizeaza intr-o maniera neadecvata si nu iau in calcul precautiile pentru a preveni burn-in-ul

Modelele mai vechi de plasme aveau problema burn-in-urilor. Trebuia sa fii atent sa nu lasi continut static pe ecran pentru perioade mai lungi de timp si pauzele erau menite sa protejeze ecranul de probleme. Jucarea unui joc timp de ore si ore sau vizionarea aceluiasi canal tv toata ziua maresc sansele de ardere a  plasmei.

Din fericire, plasmele din ziua de azi nu mai sufera de ardere permanenta ( in cel mai rau caz poti sa te alegi cu o retentie temporara a imaginii care dispare dupa o perioada). Unul dintre motive este imbunatatirea tehnologiei – producatorii au creat ecrane mult mai rezistente la burn-in-uri. Un alt motiv sunt functiile active anti-burn-in. Asa ca hai sa le descriem pe scurt pe cele mai utilizate:

Pixel orbiter

Pixel orbiter este o functie gasita in unele plasme TV care, cu scopul de a reduce burn-in-ul, misca intreaga imagine. Aceasta miscare este atat de rapida incat ochiul uman nu o percepe (altfel ar fi foarte enervanta). Atunci cand activezi orbitarea pixelilor, partile statice ale imaginii (de exemplu sigla canalului de televiziune) sunt miscate usor in loc sa fie emise in acelasi loc. Aceasta functie reduce posibilitatea burn-in-urilor si o face mult mai imperceptibila daca totusi se produce.

White wash

Aceasta este o functie anti-ardere utilizata dupa ce observi semne de ardere sau retentie temporara a imaginii. Se emite o banda alba (dreptunghiulara) pe ecran care se muta dintr-o parte in alta ca un stergator de parbriz- facand asta, “aprinde” fosforul din ecran la luminozitate maxima. Datorita acestei proceduri, pixelii sunt egalizati si burn-in-ul vizibila este redusa sau eliminata complet. Aceasta functie ar trebui utilizata cu moderatie deoarece uzeaza ecranul mai rapid decat utilizarea normala.

Pana la urma chiar tu esti cel mai bun element anti-burn-in

Tine minte! Stiind cum sa configurezi si sa utilizezi plasma si cunoscand ca poate sa produca burn-in-uri interne este cea mai buna protectie de care poti sa beneficiezi.

Functii posibil utile

Boxele integrate

Multe plasme nu au boxele incorporate dar cei mai multi producatori va ofera optiunea de a cumpara boxe care se monteaza foarte usor pe marginile plasmei sau dedesuptul ei. Daca nu intentionezi sa cumperi un sistem audio home-theater, cumpararea unei plasme TV cu boxe este o idee recomandata (altfel nu vei avea sunet). Daca totusi vrei sa-ti cumperi un sistem audio, boxele integrate sunt inutile. Desi unele boxe integrate sunt de calitate, nu se compara cu un sistem audio 5.1.

Ghidul de programe electronic

Un ghid electronic de programe este o functie care afiseaza si descrie pe ecran canalul curent si urmatorul. Aceasta este o functie fara de care poti trai usor dar uneori este utila. Din fericire, in zilele noastre ghidul de programe electronic este un element pe care poti sa-l gasesti cu usurinta la cele mai multe plasme.

Cititorul de carduri de memorie

Din nou, o functie fara de care ai putea sa traiesti dar este comod uneori sa inserezi cardul de memorie din aparatul tau foto digital si sa vezi pozele pe un ecran mare. Unele plasme vin cu un cititor de carduri multi-format integrat (6 in 1). Unele plasme au deasemenea conectori USB la care sa poti sa conectezi cititorul tau de carduri. Tine minte totusi ca nu toate plasmele care au conexiune USB suporta cititoarele de carduri. Daca plasma nu are cititor de carduri sau un conector USB dar vrei neaparat sa ai aceasta functie poti sa cumperi un cititor de carduri special pentru orice televizor. Multe camere digitale au optiunea de a emite imaginile pe un televizor normal.

WiFi

Unele persoane platesc bani multi ca sa aiba plasma instalata intr-o maniera in care sa un se vada firele. Plasmele cu WiFi sunt minunate pentru cei care urasc firele. Plasmele vor necesita totusi un cablu de alimentare pentru a functiona dar atat. Toate celelalte cabluri care in mod normal trebuie conectate de la plasma la sistemele audio sau alte sisteme dispar. Faci toate conexiunile cu plasmele TV wireless.

DVR integrat

Digital Video Recorder sau DVR-ul este un dispozitiv care inregistraza imaginile in formal digital pe un hard-disk sau alte medii. Unii producatori de televizoare ofera acum aceste dispozitive integrate in plasme. Pentru cei dintre voi care nu sunt familiarizati cu DVR, voi explica pe scurt. Cu DVR Poti sa inregistrezi ceea ce vezi sau poti sa inregistrezi programul preferat in timp ce esti la munca ca sa te poti uita cand te intorci acasa.Este un dispozitiv care daca nu este integrat in plasma, poti sa-l cumperi separat.Daca prezenta DVR-ului in plasma iti influenteaza decizia de a cumpara, poti sa faci un pas inainte si sa vezi ce functionalitate iti ofera. Poti sa compari functiile DVR-ului integrat cu functiile DVR-ului separat de pe piata. Ideea e sa vezi daca se merita sa cumperi unul separat sau unul integrat.

Hard Disk Drive (HDD)

Ca si in cazul DVR-ului integrat, unele plasme vin cu HDD integrat. Are aproximativ aceeasi functionalitate ca a DVR-ului. Ai posibilitatea sa inregistrezi ce privesti , poti sa planifici sau sa folosesti ghidul electroni de programe pentru a programa o inregistrare si asa mai departe.

Functii care ar putea sa-ti placa (sau nu)

Ambilight

Ambilight este o tehnologie dezvoltata de Philips. Lumineaza marginile TV-ului intr-o maniera inteligenta ca sa mareasca continutul expus pe ecran. Prin aceasta metoda se mareste senzatia spatiala. Nu pot sa-ti spun daca e o functie utila deoarece tu esti singurul care poate sa decida asta. Unora le place altora nu. Asa ca du-te intr-un magazin de electronice si vezi cu ochii tai daca iti place sau nu

Ambisound

Este o functie suplimentara Ambilight-ului. In timp ce Ambilight-ul mareste experienta video, Ambisound-ul a fost creat pentru a marii experienta audio. Ca si in cazul Ambilightului, poti sa il incerci singur inainte sa te decizi daca e o functie pe care trebuie sa o ai sau nu. Pentru mai multe detalii referitoare la Ambisound si Ambilight intra pe www.ambx.com

1 Comment

  1. As dori sa stiu daca nu am decit cablu in camera alaturata si vreau sa montez o plasma tv samsung fara digital ?1 04-2014

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*