Care este durata de viata a unui televizor cu Plasma

Durata de viata a unei Plasma TV, contrar zvonurilor, este mare. Deasemenea, tehnologia avanseaza si se produc televizoare mai bune, care vor rezista mai mult. Cei mai multi producatori vor estima o durata de viata de aproximativ 60.000 de ore pentru televizoarele cu Plasma.
Asta reprezinta 20 pana la 25 de ani de vizionare normala inainte ca ecranul sa se devina neclar (intunecat). Acesta este o noua estimare, care reflecta imbunatatirile facute tehnologiei in ultimii ani. In anii de inceput ai plasmei, durata de viata era intre 30000 si 40000 de ore; o inbunatatire substantiala. Dupa ce televizorul incepe sa devina intunecat, multe modele va ofera optiunea de a inlocui sursa de lumina, fapt ce  reinnoieste viata dispozitivului.

Exista mai multe tehnologii noi care au dus la cresterea duratei de viata a plasmei. In primul rand avem tehnologia: Pixel Orbiter. Acesta schimba rapid culoarea pixelului adiacent cand este redata imaginea statica. Acest lucru creaza un sens in schimbarea imaginii pentru televizor dar este practic imposibil ca telespectatorul sa observe acest lucru. Acest lucru singur elimina aproape amenintarea efectului de Burn In. O alta componenta software a tehnologiei anti Burn In cauta pixelii care au fost activi pentru prea mult timp si ii inchide pentru o perioada mica de timp pentru a le permite odihna. Aceste avantaje previn „arderea” si, prin mentinerea sanatatii pixelilor, se mareste si durata de viata a plasmelor.

Un sfat bun pentru cei care si-au achizitionat deja o plasma este sa se uite la cat mai multe emisiuni in format wide screen – ecran lat. Acest lucru ajuta la prevenirea diferentelor de calitate, imaginea formandu-se intre pixelii interni si nu cei externi care ar fi neglijati atunci cand apar marginile.

Deasemenea, mentineti nivelele de luminozitate cat mai mici posibil. Daca tineti televizorul intr-o camera luminoasa, nu este necesar sa mentineti luminozitatea televizorului la 100%. Reducand luminozitatea evitati suprasolicitarea pixelilor si fotosforilor, ceea ce duce la marirea duratei de viata.

O ultima varianta de a mari durata de viata a plasmei este tinerea ei intr-o camera racoroasa si bine ventilata. Atmosfera rece reduce solicitarea componentelor de racire interne si ajuta fosforii sa reziste mai mult.

Plasmele ofera un ecran mare (42 inch si mai mult) pentru mai putini bani decat LCD-urile de marime comparabila. Avand asta in minte, vedem ca, desi producatorii de televizoare exagereaza cand estimeaza durata medie de viata a modelelor lor, aceste unitati au o valoare mai mare decat LCD-urile. Evident, prima generatie de plasme reprezinta o grija  pentru cumparator. Acestia trebuie sa monitorizeze activ sanatatea ecranelor lor. Totusi, uitandu-ne la modelele mai noi si la tehnologia viitoare, trebuie concluzionat ca durata de viata a plasmelor este suficient de lunga pentru un utilizator obisnuit.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*